اگرچه فرمت نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد در دانشگاه های مختلف متفاوت است اما محتوایی که دانشجو می بایست تحت قالب مورد نظر دانشگاه تهیه کند تقریبا ساختار استاندارد و مشترکی دارد. در نگارش پروپوزال ابتدا باید بر اساس علایق و توانایی ها و جستجوی مقالات و پایان نامه های موجود و با راهنمایی استاد راهنمای خود موضوع و زمینه فعالیت پژوهشی خود را مشخص کنید. موضوع پروپوزال باید بصورت یک جمله واضح بیان شود. موضوع پژوهش در ابتدای پروپوزال بیان شده و متغیرهای اصلی پژوهش در آن لحاظ می شود.
پس از آن زیر برای تشریح اجزای پروپوزال آورده می شود.
۱- بیان مسئله و موضوع تحقیق انجام پایان نامه
هر تحقیق علمی با طرح سوال یا مساله ای آغاز می شود که تحقیق برای پاسخگویی به آن انجام می گیرد؛ محقق باید در بیان یا تعریف مساله به معرفی دقیق مساله، معرفی جنبه های مجهول و مبهم، منظور و مقصود تحقیق و سرانجام تشریح دقیق ابعاد و حدود مساله تحقیق و تمیز آن نسبت به مسائل دیگر را روشن کند.
۲- اهمیت و ضرورت موضوع پژوهش
اهمیت و ضرورت موضوع پژوهش عبارت است از مجموع اطلاعاتی که مشخص می کند نتایج این تحقیق، تا چه حد بر ای محقق و نیز تا چه حد برای دیگران مفید و مثمر می باشد. به عبارت دیگر، نتایج این تحقیق منشأ چه دستاوردها و آگاهی های جدیدی است؟؛ به هنگام نوشتن اهمیت و ضرورت موضوع پژوهش توجه داشته باشید که اولاً، مشخص کنید که این پژوهش چه موردی را برای دیگران روشن خواهد کرد و یا در چه موردی اطلاعات جدیدی در اختیار دیگران خواهد گذاشت. ثانیاً، نتایج حاصل از
۳- زمینه و تاریخچة مختصری از موضوع پژوهش
بیان تاریخچة مختصری از موضوع مورد تحقیق معلوم می دارد که این موضوع، از چه زمانی و به چه ترتیبی در مهندسی معدن به صورت مسئله درآمده و چه تحولی در مهندسی معدن داشته است. در هنگام توجیه لزوم انجام پژوهش، از تجربیات و مشاهدات شخصی پژوهشگر، از مدارک و دلایل آماری، از نتایج مطالعات انجام شده در گذشته و نوشته های علمی موجود، استفاده می شود و تمام ابعاد و جوانب مسئله مورد نظر قرار می گیرد.
۴- فرضیه یا فرضیه های تحقیق
فرضیه یک بیانیة ظنّی و حدسی و مبتنی بر دانش و آگاهی های گذشتة محقق می باشد که در محک آزمایش عملی سنجیده می شود. معمولاً وقتی فرد در مقابل مشکلی قرار می گیرد سعی می کند ریشة مشکل را حدس بزند و بگوید راه حل آن کدام است؟ به عبارت دیگر؛ فرضیه حدسی است علمی و عقلانی دربارة چگونگی روابط بین دو یا چند متغیر.
به زبانی ساده می توان گفت که وقتی ما فرضیه را بیان می کنیم در حقیقت می گوییم: «اگر چنین و چنین رخ دهد، چنان و چنان نتیجه خواهد شد». بنابراین اگر درست توجه شود، ملاحظه می گردد که فرضیه در واقع، ویژه ترین حالت نظریه است؛ زیرا نظریه مجموعه ای از فرض هاست و ریشة این دو در سابقة ذهنی و در تجارب گذشتة محقق است و تنها تفاوت فاحش آنها، خاص بودن فرضیه و کلی بودن نظریه می باشد.
نوشته راهنمای کلی نگارش پروپوزال اولین بار در ماین تک | آموزش و تدریس | نرم افزار | پروژه | دانلود فایل معدنی | مهندسی معدن پدیدار شد.